Työharjoittelu Afrikan sydämessä

Olen neljännen vuoden englannin opiskelija Jyväskylän yliopistosta, ja keväällä 2015 sain upean mahdollisuuden lähteä työharjoitteluun Afrikkaan, Ugandaan. Olin jo vuosia haaveillut reissaamisesta Afrikassa, ja pikkuhiljaa kypsyi ajatus, että haluaisin asua siellä pidempään ja elää mahdollisimman ”afrikkalaista” perusarkea paikallisten keskuudessa. Koska yliopisto ja kielten laitos tarjoaa valtavasti erilaisia mahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja opintojen suorittamiseen ulkomailla, päätin yhdistää opinnot reissaamiseen ja alkaa etsiä juuri minulle sopivaa vaihtoehtoa. Ensin suunnittelin lähteväni opiskelijavaihtoon Botswanaan yliopiston ISEP-vaihdon kautta, mutta asiaa kypsyteltyäni ajattelin pienen tauon varsinaiseen opiskeluun tekevän hyvää, ja aloin suunnitella vapaaehtoistyöhön lähtöä. Päädyin vapaaehtoisjärjestö Aieseciin, joka lähettää ja vastaanottaa opiskelijoita vapaaehtoistyöhön ympäri maailmaa. Aiesecin toimistolla minulle suositeltiin Afrikasta matkakohteeksi Ugandaa, ja juteltuani skypessä Ugandan Aiesecin koordinaattorin kanssa, allekirjoitin työsopimuksen ja aloitin valmistautumisen elämäni suurimpaan seikkailuun.

Pääaineeni on englanti, ja opetussuunnitelmasta löytyy työelämätuntemusopintoja, jotka voi suorittaa työharjoitteluna. Minä yhdistin vapaaehtoistyöskentelyn opintoihini tällä tavalla, ja sain yhteensä 10 opintopistettä kolmen kuukauden harjoittelustani. Koska Ugandaan lentäminen on melko kallista, päätin hakea myös yliopiston apurahaa harjoitteluni tueksi, ja se myönnettiinkin minulle ennen reissuun lähtöä. Olen edelleen todella kiitollinen laitokselle ja koko yliopistolle kaikesta tuesta ja avustuksesta, jotka mahdollistivat matkani. Erityisesti kielten laitoksella ulkomaille opiskelemaan tai harjoitteluun lähteminen on tehty erittäin helpoksi ja kannustettavaksi, mikä on mielestäni aivan liian upea tarjous jättää käyttämättä.

Kolmen kuukauden työharjoitteluni Ugandassa oli heittämällä tähänastisen elämäni huikein kokemus. Asuin ihan oikeassa afrikkalaisessa kylässä lähellä Ugandan pääkaupunkia Kampalaa, ruskeanoranssin pöllyävän hiekkatien varrella. Työskentelin alakoulussa, jonka rehtorin kotitalossa asuin yhdessä hänen perheensä kanssa. Sain itse vaikuttaa paljolti työtehtäviini, ja aiemmin päiväkodissa työskennelleenä halusin ehdottomasti ”baby classille”, joka vastaa etäisesti Suomen päiväkotia. Tehtävinäni oli avustaa luokan opettajia eli käytännössä tehdä lasten kanssa tehtäviä, pitää yllä jonkinlaista järjestystä ja huolehtia neljäkymmenpäisestä lapsilaumasta yhdessä muiden työntekijöiden kanssa. Lisäksi opetin alakoulussa muutamia tunteja esimerkiksi englantia ja matematiikkaa. Koska koulussa vallitsi minun näkökulmastani suloinen afrikkalainen kaaos, ei työskentely aina ollut helpoimmasta päästä. Työssäni opin valtavasti ugandalaisesta koulusysteemistä ja samalla omasta itsestäni. Kolmeen kuukauteen mahtui työnteon lisäksi valtavasti muutakin uutta ja ihmeellistä, ehdin muun muassa käydä safarilla, reissata naapurimaa Ruandaan, oppia hieman paikallista kieltä lugandaa, hypätä liaanilla jyrkänteen reunalta Niiliin ja oppia suunnistamaan kaoottisimmassa koskaan näkemässäni paikassa, miljoonakaupunki Kampalan keskustassa. Kuitenkin ehdottomasti parasta koko reissussa olivat ihmiset, ihanat paikalliset ugandalaiset, jotka ottivat ’mzungun’ eli valkoisen asumaan ja elämään yhteisössään sydämellisemmin kuin olisin ikinä voinut kuvitella.

Myös opintojen ja työelämävalmiuden kannalta matka oli ehdottoman hyödyllinen, sillä kolmessa kuukaudessa opin varmasti enemmän kuin kotisuomessa koko vuoden aikana. Harjoittelun aikana minulle kirkastui vihdoinkin, mitä haluan tulevaisuudessa työkseni tehdä – tahdon nimittäin valmistuttuani työllistyä johonkin kehitysyhteistyöjärjestöön. Tällä hetkellä opiskelen englantia ja viestintää, ja Ugandan harjoittelun ansiosta aion lisätä pakettiin vielä kehitysyhteistyöopintoja, minkä jälkeen uskon opintopakettini olevan myös tulevan työnantajan näkökulmasta houkutteleva. Työharjoittelu Afrikassa on ansioluettelossa meriitti, joka poikii varmasti uusia mahdollisuuksia!

Tiia Pitkänen

Aava & BangTyöharjoittelu Afrikan sydämessä