Kursseja ja käännöksiä Göteborgissa

Olen tällä hetkellä viettämässä vaihtovuottani Ruotsin länsirannikolla Göteborgissa. Teen opintoja Göteborgin yliopistossa sekä samalla osa-aikaisia töitä ruotsalaisessa firmassa. Ensimmäinen puolikas vaihtovuodesta on nyt takana, toinen edessä ja vaikuttaa sille, että kesä menee myös täällä. Olen täysin ihastunut koko kaupunkiin, joka on alkanut syksyn jälkeen tuntua entistä kodikkaammalle.

Kerronpa vähän opiskelusta. Valitsin keväällä kursseja Jyväskylän yliopiston amanuenssini kanssa ja katsoimme, mitä kursseja saisi mahdollisesti sisällytettyä suomalaiseen tutkintooni. Sen jälkeen alkoi sähköpostirumba Göteborgin yliopiston opinto-ohjaajien kanssa, jotta saatiin kurssit valittua. Suurin urakka oli varmaankin päättää, mitä haluaa lukea. Sen jälkeen pitikin vain ilmaantua luennoille syyskuussa.

Luennot olivat syyslukukaudella keskiviikko- ja torstai-iltaisin, klo 18-21, mikä ei ainakaan itselleni ollut juuri se optimaalisin aika opiskella. On täällä myös toki tarjolla päiväkursseja ja ehkä niitä tulenkin valitsemaan keväälle. Luennot olivat täällä ruotsiksi (tai toisinaan yllättäen myös tanskaksi), mihin olin jo Suomessa tottunut. Syksyn kursseja varten jouduin näkemään sopivasti vaivaa, eikä työtaakka ollut missään vaiheessa liian raskas. En tietenkään voi yleistää kokemuksiani, sillä pelkästään muiden vaihtareiden kanssa  keskusteltuani olen vakuuttuneempi siitä, olen onnistunut valitsemaan itselleni sopivat kurssit.

Kuten mainitsin, teen täällä myös töitä. Marraskuun alussa sain aivan uskomattoman hienon mahdollisuuden, kun pääsin töihin suhteelliseen nuoreen ja kasvavaan firmaan. Teen suurimmaksi osaksi käännöstöitä ruotsista suomeen, joten työpaikka oli opintojenikin kannalta aivan mainio mahdollisuus. Inspiroiva työympäristö ja mukavat työkaverit ovat tehneet työskentelystä kivaa.

Göteborg ei ole vaihtokohteena ehkä yhtä eksoottinen kuin esimerkiksi Euroopan ulkopuolella sijaitsevat kaupungit, mutta tässä Helsingin kokoisessa rannikkokaupungissa riittää tekemistä. Göteborgin parasta antia ovat ehdottomasti viihtyisä keskusta pikkukatuineen ja kotoisine kahviloineen, hyvät liikenneyhteydet sekä kaunis saaristomaisema. Göteborgista löytyy myös hyvä valikoima ravintoloita, baareja ja nähtävyyksiä. Tänne saapuvan kannattaa ehdottomasti vierailla pohjoismaiden suurimmassa huvipuistossa, käydä ostoksilla ydinkeskustassa, tehdä päiväretki saaristoon tai vaikkapa meloa pitkin kaupungin keskustan kanavia.

Göteborg on mainio myös sijaintinsa ansiosta: naapurimaat Norja ja Tanska ovat muutaman tunnin päässä, eivätkä lennotkaan koti-Suomeen ole järjettömän kalliita. Osloon ajaa noin kolme tuntia ja Tanskan pohjoisosaan matkustaminen on yhtä halpaa ja nopeaa kuin laivamatka Helsingistä Tallinnaan. Lokakuussa kävin pidennetyllä viikonloppureissulla Norjassa ja tänä vuonna olisi tarkoitus matkustella enemmän.

Kielen kannalta kannattaa ehdottomasti tulla Göteborgiin. Murre on täällä helposti ymmärrettävää ja göteborgilaiset tuntuvat olevan erittäin ylpeitä (huonoista) sanavitseistään. Omia murresanoja löytyy lukuisia ja muutenkin huumorintaju tuntuu olevan omaa luokkaansa täällä. Kielenoppimisen kannalta aivan mainio paikka siis!

Sanni Pöllänen

Vuonna 2012 aloittanut ruotsin kielen opettajalinjan opiskelija

Terhi PaakkinenKursseja ja käännöksiä Göteborgissa