Aktiivina ainejärjestössä ja ylioppilaskunnassa

Opiskelijaelämä, se on aika paljon muutakin kuin pelkkää opiskelua. Ei, en tarkoita räävitöntä bilettämistä ja haalarit päällä milloin missäkin örveltämistä (vaikka on se joskus sitäkin) enkä pelkän tonnikalan syömistä (sitä se ei onneksi ole). Eipä suinkaan, vaan aktiivisen opiskelijan nielaisee helposti mukaansa ainejärjestötoiminta, ylioppilaskunta tai molemmat. Niin kävi minulle, ja niin on käynyt monille kavereilleni.

Häh siis mitkä ainejärjestöt? Täällä Jyväskylässä kaikilla kielillä on oma ainejärjestönsä, ja niiden kattojärjestönä toimii YK, Yhdistyneet kieltenlukijat. Ainejärjestöjen ensisijainen tehtävä on huolehtia jäsentensä hyvinvoinnista ja oikeuksien toteutumista yliopiston vilskeessä. Näiden lisäksi ainejärjestöstä riippuen voi olla vaikka mitä muuta toimintaa, kuten tapahtumia, retkiä, sitsejä, yhteistyötä muiden ainejärjestöjen kanssa. Opintojen alusta lähtien olen ollut aktiivisesti mukana niin oman ainejärjestöni Svenska Klubbenin (rahastonhoitaja) kuin kattojärjestönkin (koulutus- ja sosiaalipoliittinen vastaava) toiminnassa. Molempien hallituksissa toimiminen oli aivan mahtavaa, ja opetti paljon muun muassa kokoustekniikasta, tapahtumien järjestämisestä ja kirjanpidosta, aika paljon laidasta laitaan. Nyt olen sysännyt jo vastuuni eteenpäin, mutta autan edelleen siinä missä voin ja seuraan ylpeänä seuraajieni menestystä.

Ainejärjestöhallituksista otin vielä yhden askeleen eteenpäin ja siirryin ylioppilaskunnan* ytimeen. Siellä hallitustoiminta on usein vielä tiiviimpää ja vastuuta on enemmän, koska edustetaan kaikkia yliopiston opiskelijoita. Vuoden 2015 ajan vastasin siellä korkeakoulupoliittisista ja kansainvälisistä asioista. Sektorien jatkuvan toiminnan ja projektien lisäksi hallitus päättää monista ylioppilaskuntaa koskevista asioista, tai valmistelee niitä edustajiston päätettäväksi, joka on aivan ylin päättävä elin ylioppilaskunnassa. Ylioppilaskunnan toiminta on todella laajaa, opiskelijoiden edunvalvonnasta aina asuntotarjontaan Kortepohjan ylioppilaskylässä. Ei siitä tässä sen enempää, siitä saisi kirjan. Itse asiassa on jo.

Miksi se on sitten niin koukuttavaa? Noh, syitä on varmasti lukuisia, ja ihmisiä motivoivat eri syyt. Minulle antoisimpia asioita ovat olleet kuitenkin kaikki se, mitä ei luennoilta ja tenttikirjoista opi. Olen saanut tutustua ihan mielettömiin ihmisiin yli oppiaine- ja tiedekuntarajojen, joista monien kanssa tulen varmasti pitämään yhteyttä pitkään opintojen loputtua, kokenut upeita hetkiä, päässyt paikkoihin mihin en muuten olisi päässyt ja ennen kaikkea saanut paljon eväitä tulevaisuudessa häämöttävää työelämää varten.

Vaikka yletön aktiivisuus saattaa välillä viedä suuren osan aikaa ja energiaa, se ei missään nimessä mene hukkaan. Suosittelen siis ihan kaikille, jos saat pyynnön lähteä mukaan toimintaan tai hoitamaan jotain tehtävää – lähde! Et taatusti tule katumaan.

Emmi Ahola, tuleva monialainen kielen asiantuntija pääaineena ruotsin kieli

*ylioppilaskunta= yliopistolain ja ylioppilaskunta-asetuksen nojalla säädetty julkisyhteisö. Kaikki yliopistossa opiskelevat perustutkinto-opiskelijat muodostavat ylioppilaskunnan.

Terhi PaakkinenAktiivina ainejärjestössä ja ylioppilaskunnassa