Opiskelijaelämää Japanissa

Yli kahdeksan vuoden japanin kielen opintojen jälkeen toteutin viimein pitkäaikaisen haaveeni ja vietin lukuvuoden 2014-2015 vaihto-opiskelijana Japanissa, Kanazawan yliopistossa. Kanazawa on noin 460,000 kaupunki Ishikawan prefektuurissa Japaninmeren rannalla. Kaupunki on tunnettu mm. historiallisista ”samuraikortteleista” ja paikallisista käsitöistä. Kanazawan alue tuottaa suurimman osan Japanin lehtikullasta, mikä näkyy myös kaupungin nimessä: se tarkoittaa ”kultaista suota” (金沢).

Suurin osa yliopiston opiskelijoista, vaihto-opiskelijat mukaan lukien, opiskelee Kakuman kampuksella, joka on rakennettu 1990-luvulla kauemmas laajenevasta keskustasta mäen päälle. Vehreällä ja tilavalla kampuksella on tilaa liikkua ja hengittää, mutta luonto on välillä vähän turhankin lähellä: lähimetsissä asuvien karhujen vuoksi on oltava varovainen etenkin pimeän aikaan liikkuessaan. Vaihto-opiskelijoita ja heidän asuntoloissaan vastuuhenkilöinä (”resident advisor”) toimivia japanilaisia lukuun ottamatta juuri kukaan paikallisista opiskelijoista ei asu kampuksella. Monet asuvat mäen alla sijaitsevassa Wakamatsu-lähiössä, mutta tapasin myös niitä, jotka matkaavat päivittäin muista kaupunginosista bussilla yliopistolle. Koska kampus sijaitsee vähän syrjässä, onkin siellä paljon erilaisia palveluita opiskelijoiden elämän helpottamiseksi: kampuksella olevista pienistä kaupoista saa erilaisia lounaspakkauksia, naposteltavaa tai kirjoja, ja voipa sieltä ostaa myös liput esimerkiksi yöbussiin, joka on edullisin tapa matkata isojen kaupunkien välillä. Kampukselta löytyy myös oma postitoimisto, käteisautomaatteja (joilla voi myös maksaa laskuja käteisellä!) ja jopa parturi-kampaamo.

Opiskelin vaihto-opiskelijoille tarkoitetussa ohjelmassa, johon kuului japanin kielen opintoja sekä valinnaisia kursseja japanilaisen kulttuurin ja yhteiskunnan saralta. Teemojen suhteen tarjonta oli hyvin monipuolinen: kursseja oli mm. koulutuksesta, politiikasta, kirjallisuudesta, arkkitehtuurista, musiikista ja itsepuolustuslajeista kiinnostuneille. Kurssien valintaa helpottaa ”kokeiluviikkojärjestelmä”, jossa lukukauden ensimmäisen viikon ajan voi käydä kuuntelemassa niin monella kurssilla kuin haluaa, ja varsinainen ilmoittautuminen hoidetaan vasta sen jälkeen. Japanin kieltä opiskeltiin täysin japaniksi, mutta kulttuurikurssit pidettiin yleensä englanniksi tai englantia ja japania yhdistellen, joten niillä näkyi myös paikallisia opiskelijoita, jotka tekivät kursseja kieliopintoihin. Itse suoritin yhteensä 14 kurssia vuoden aikana, viikossa minulla oli 14-18 tuntia luentoja. Opiskelu Japanissa on hiukan koulumaisempaa kuin mihin joillakin aloilla Suomessa on ehkä totuttu: luennoilla on läsnäolopakko ja kotitehtäviä, sanakokeita sekä esitelmiä tulee eteen tasaiseen tahtiin.

Syyslukukausi Kanazawan yliopistossa alkaa lokakuussa ja päättyy helmikuun puolivälissä, kevätlukukausi kestää huhtikuusta elokuun alkuun – olen tosin kuullut paikalliselta ystävältäni, että yliopistossa suunnitellaan siirtymistä neljän periodin järjestelmään, mikä saattaa muuttaa aikatauluja ehkä jo ensi vuodesta alkaen. Tammi-helmikuussa kampuksella näkee paljon lukiolaisia koulupuvuissaan, kun yliopistoon pyrkivät käyvät erilaisissa pääsykokeissa. Ylioppilaskirjoitusten tyyppisiä loppukokeita ei Japanissa ole, vaan korkeakouluun pääsyyn vaaditaan yliopistojen oman kokeen läpäisy. Valtion yliopistot (joihin Kanazawan yliopisto kuuluu) ovat kaikkein halutuimpia, sillä ne ovat hyvämaineisia ja myös huomattavasti halvempia kuin yksityiset yliopistot, joissa lukuvuosimaksut saattavat nousta yli miljoonaan jeniin (vajaat 8000 euroa). Onnekkaat hyväksytyt aloittavat opintonsa huhtikuussa kirsikankukkien kukinnon aikaan.

Usein sanotaan, että yliopistoaika on japanilaiselle hengähdystauko elämässä: taistelu opiskelupaikoista kouluasteelta toiselle on päättynyt enemmän tai vähemmän voitokkaasti, ja edessä ovat viimeiset nuoruuden huolettomat vuodet ennen työelämään siirtymistä – suurin osa suorittaa yliopiston juurikin tuossa neljässä vuodessa, harva hakee enää erikseen maisteriohjelmiin. Opiskeluvuodet ovat siis ainutlaatuinen mahdollisuus pitää hauskaa ja viettää aikaa ystävien kanssa, ja yliopiston kerhot ovat siihen yksi mahdollisuus. Kanazawan yliopistossa toimii yli 40 urheilukerhoa ja saman verran kulttuurikerhoja, joiden jäseniä yhdistää esimerkiksi taide, musiikki, näytteleminen, taikatemput, ruoanlaitto tai pienrautateiden rakentaminen. Urheilupuolella tavallisimpien lajien lisäksi löytyy myös ratsastus-, ammunta- ja lennokinrakennuskerho. Itselläni on kokemusta orkesterisoitosta myös Jyväskylästä, joten liityin miltei 150-jäsenisen puhallinorkesterin huilusektioon. Kerhojen joukosta löytyy myös hupimielessä kokoontuvia seurueita, mutta tämä porukka otti treenaamisen melko vakavasti: harjoituksia oli vähintään kolme kertaa viikossa (maanantai- ja keskiviikkoiltaisin sekä lauantaiaamuna) ja konserttia edeltävinä päivinä vielä enemmän. Aluksi ihmettelin, mitä järkeä oli täyttää tätä ” elämän hengähdystaukoa” näin intensiivisellä harjoittelulla, etenkin kun vain kolme orkesterin jäsentä opiskeli pääaineenaan mitään musiikkiin viittaavaa. Toisaalta orkesterin sisällä tuntui erittäin vahva yhteisöllisyys ja ryhmähenki, joka näkyi kovan treenaamisen lisäksi juhlahetkinä, kuten railakkaissa karonkkatilaisuuksissa onnistuneen konsertin jälkeen. Ulkomaalaiselle kerhotoiminta toki tarjosi eturivin paikan ryhmädynamiikan ja hierarkian tarkkailemiseen.

Vaihtovuosi on jättänyt minuun jälkensä: muutaman erittäin läheisen ystävän maailman eri kolkissa, kielten sekamelskan Facebook-etusivulleni, rakkauden maahan ja kulttuuriin, joka tuntuu kotoisammalta kuin mikään eurooppalainen vastine, sekä kiinnostuksen Aasiaan laajempana kokonaisuutena. Ehdin matkoillani vierailla kahdessakymmenessä Japanin 47:stä prefektuurista – pohjoiselta Hokkaidolta trooppisille Okinawan saarille – mutta nähtävää ja koettavaa maassa on vielä paljon. Nyt, yhden unelman toteutumisen jälkeen, haaveilen jo pikaisesta paluusta.

PS: Vuonna 2016 Kakuman kampus on entistäkin kiehtovampi paikka, sillä siellä kuulemma kuvataan uusia jaksoja TV Asahin lääkäridraamasarjasta Doctor X! Kaunis kampus on aiemmin toiminut myös animesarjojen miljöön innoittajana.

Noora Ervelius

Vuonna 2011 aloittanut englannin kielen kieliasiantuntijalinjan opiskelija

Terhi PaakkinenOpiskelijaelämää Japanissa