Varmuutta ja epävarmuutta – kieliopintojen tähtäimessä työelämä

Omiin opiskeluvuosiini on mahtunut paljon kaikenlaista, kuten valinnanvaikeutta, hyviä valintoja, töitä, järjestöjä, työelämän pohtimista ja stressiäkin omista urahaaveista. Opintopolkuni ei ole ollut suoraviivainen, mutta toisaalta olen matkan varrella saanut oppia paljon haaveilusta ja samalla jälkiviisaasti opiskelupaikan valinnasta. Jos olisin nyt hakemassa uudestaan opiskelemaan ensimmäistä kertaa, olisin paljon viisaampi kuin aikoinani. Siksi haluan tässä blogitekstissäni kertoa tämän hetken ajatuksiani opinnoista ja niiden suhteesta työelämään. Toivon, että onnistun herättämään sinussa uusia ajatuksia ja saat uutta kipinää opiskelupaikan valintaan ja omien urahaaveidesi selkiyttämiseen.

Terhi PaakkinenVarmuutta ja epävarmuutta – kieliopintojen tähtäimessä työelämä
lue lisää

Mitä ne siellä yliopistolla oikein tekee? Osa 3: yliopistonlehtori

Kuva: Vuokko Hosia

Alkuperäisen lukiovuosina hahmottuneen melko löyhän ”urasuunnitelmani” mukaan opiskelin alun perin ranskaa ja klassisia kieliä (latinaa ja kreikkaa) Strasbourgin yliopistossa ja tarkoitus oli valmistua opettajaksi.  Yhtenä kesänä lähdin opiskelijakavereiden kanssa kielikurssille Unkariin, josta en tiennyt mitään (se oli tarpeeksi hyvä syy lähteä), mutta johon palasin monta kertaa sen jälkeen. Siitä alkoi tapahtumaketju, jonka tuloksena päädyin lopulta Jyväskylään. Kun neljän vuoden opiskelun jälkeen opettajan ura ei enää tuntunut niin kiinnostavalta, lähdin tekemään jotain muuta, siis Pariisiin opiskelemaan unkaria. Pakolliseksi sivuaineeksi valikoitui, mikä yllätys, suomen kieli. Edellisten kirjoittajien tapaan minäkään en ollut nykyvaatimusten mukainen ihanteellinen putkiopiskelija, kun opintoni venyivät ja asiaa pahentaakseni menin lopulta vaihtamaan alaa.

Terhi PaakkinenMitä ne siellä yliopistolla oikein tekee? Osa 3: yliopistonlehtori
lue lisää

Suomen kielellä ulkomaille?

Kuvassa Minna oikealla suomen kurssin opetusryhmänsä kanssa

Tervehdys San Franciscon naapurikaupungista Berkeleystä, jonne olen päässyt toteuttamaan pitkäaikaisen haaveeni USA:n työharjoittelusta. Tarina siitä, miten olen tänne päätynyt, juontaa juurensa vuoteen 2013.

Terhi PaakkinenSuomen kielellä ulkomaille?
lue lisää

Mitä ne oikein siellä yliopistolla tekee? Osa 2: yliopistonopettaja

kuva: Inari Niininen

Olen Paulina, Pohjanmaalta pienestä kylästä Keski-Suomeen muuttanut finlandssvensk bondflicka. Tulin vuonna 1999 opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon ruotsia ja saksaa. En vielä tullessani haaveillut opettajan työstä eikä minulla ollut mitään selkeää kuvaa siitä, mitä tulisin valmistumisen jälkeen tekemään. Olin ennen yliopistoon siirtymistä opiskellut kaupallista alaa ja valmistunut ylioppilasmerkonomiksi. Ehdin tehdä asiakaspalvelutöitäkin yli vuoden valmistumisen jälkeen, mutta kielet kiinnostivat niin paljon, että halusin jatkaa opintoja niiden parissa.

Terhi PaakkinenMitä ne oikein siellä yliopistolla tekee? Osa 2: yliopistonopettaja
lue lisää

Pienen pieni unelma, minustako opettaja?

Kesällä 2011 istuin jännittyneenä P-rakennuksen käytävällä ja vilkuilin kelloani minuutin välein. Olin päättänyt, etten mieti vastauksiani etukäteen. Halusin vaikuttaa aidolta ja rennolta, en nauhurilta, joka toistaisi mallivastauksia.

”Mitä odotat tältä koulutukselta?”

”Uusia haasteita ainakin, ja uusia näkökulmia. Verkostoitumista, hyviä kokemuksia ja paljon työtä. Ja tietty sitä, että sitten viiden vuoden päästä olen valmis opettaja.”

Terhi PaakkinenPienen pieni unelma, minustako opettaja?
lue lisää

Mitä ne siellä yliopistolla oikein tekee? Osa 1: professorin puuhia

Kuva: Inari Niininen

Joskus vatuloinnista on hyötyä: ensimmäinen ammatti ei ole välttämättä paras, oikea tai viimeinen uravalinta, vaan polulta voi löytyä kiinnostavampiakin vaihtoehtoja. Näin kävi minulle: Hankolainen nuorimies suuntasi useiden kesätyörupeamien jälkeen hotelli- ja ravintolakouluun Kuopioon Puijon tornin kupeeseen, opiskeli keittiön ja salityöskentelyn salat ja kantoi lautasia salissa ja paineli ison stoban painiketta baaritiskin takana muutaman vuoden. Haave opettajuudesta kuitenkin kyti mielessä, ja hiljaisina päivävuoroina alkoi sitten päntätä pääsykoekirjaa – kunhan oli ensin päättänyt, halusiko saksan-, äikän- vai köksänmaikaksi. Suomen kieli voitti, ja pänttääminen auttoi: nuorimies pääsi opiskelemaan suomea silloiseen Joensuun yliopistoon.

Terhi PaakkinenMitä ne siellä yliopistolla oikein tekee? Osa 1: professorin puuhia
lue lisää

Mazvita, Team Zimbabwe! Kielitaitoa ajotaidon MM-kisoissa

Ajotaidon MM-kisat on kahden vuoden välein järjestettävä kilpailu, joka kokoaa yhteen pakettiauto- bussi- ja rekkakuskeja ympäri maailman. Kuskit kilpailevat hyvässä hengessä tarkkuusajossa, ja koska ympäristöasiat ja energiatehokkuus ovat ilmastonmuutoksen myötä entistä tärkeämpiä, myös taloudellisessa ajossa eli ns. tippakisassa. Tänä vuonna Rahtarit RY järjesti ne Jyväskylän Paviljongissa Rahtareiden Hanna Sepän johdolla. Järjestön vapaaehtoiset kantoivat projektia, ja sponsorit kuten Scania, Volvo, Mercedes-Benz ja Sisu toimivat rahoittajina, ja tarjosivat kilpailukaluston.

Miten tämä sitten liittyy kielten opiskeluun, omassa tapauksessani englannin opiskeluun? Miten ammattikuljettajien kisa yleensäkin liittyy vain B-ajokortin omaavan, autottoman opiskelijan viikonloppuohjelmaan? Tietenkin siten, että kansainvälinen kisa tarjoaa omat kielelliset haasteensa, joihin me kielten opiskelijat – ja muutama kauppatieteiden opiskelija – pystyimme vastaamaan Rahtarit RY:n tarjoamaa kohtuukorvausta vastaan, ja saimmepa vielä opintopisteitä projektiin osallistumisesta. Serbian, italian, ranskan, saksan, ruotsin ja toki englannin kielen osaajia oli tarjolla laitoksen puolesta. Lisäksi Jyväskylässä asuvina opiskelijoina kykenimme tarjoamaan paikallistuntemusta joukkueille.

Terhi PaakkinenMazvita, Team Zimbabwe! Kielitaitoa ajotaidon MM-kisoissa
lue lisää

Kansankynttilästä toiminnanjohtajaksi

Aloitin suomen kielen pääaineessa heti lukion jälkeen. Tulin hyväksytyksi sekä asiantuntijalinjalle että opettajankoulutukseen. Valitsin opettajalinjan, sillä ajattelin, että pedagogisesta osaamisesta ei olisi haittaa tulevaisuudessa, tekisinpä työkseni mitä tahansa.

Fuksivuonna lähdin mukaan ainejärjestön toimintaan. Halusin mukaan opiskelijatoimintaan, sillä se näytti hauskalta ja sisuksissani olen aina tuntenut paloa maailman parantamiseen. Järjestötyön kautta tulleet uudet ystävät tutustuttivat minut ylioppilaskunnan toimintaan, ja lähdin ehdolle edustajistovaaleihin. Perustimme kaverini kanssa kieltenlukijoiden ryhmän, jolla lähdimme valtaamaan alaa päätöksenteossa. Siitä vuotta myöhemmin tulin valituksi ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajaksi. Tuosta hetkestä alkoi urani täysipäiväisenä opiskelijapoliitikkona, ja sillä tiellä matkaan vieläkin.

Terhi PaakkinenKansankynttilästä toiminnanjohtajaksi
lue lisää

Opiskelijaelämää Japanissa

Yli kahdeksan vuoden japanin kielen opintojen jälkeen toteutin viimein pitkäaikaisen haaveeni ja vietin lukuvuoden 2014-2015 vaihto-opiskelijana Japanissa, Kanazawan yliopistossa. Kanazawa on noin 460,000 kaupunki Ishikawan prefektuurissa Japaninmeren rannalla. Kaupunki on tunnettu mm. historiallisista ”samuraikortteleista” ja paikallisista käsitöistä. Kanazawan alue tuottaa suurimman osan Japanin lehtikullasta, mikä näkyy myös kaupungin nimessä: se tarkoittaa ”kultaista suota” (金沢).

Terhi PaakkinenOpiskelijaelämää Japanissa
lue lisää

Enkkua SPR:n kirppiksellä – opeopiskelijat uuden edessä

Syksyn lähestyessä saimme eräältä englannin yliopistonopettajalta mielenkiintoisen ja houkuttelevan sähköpostin: kielten laitos järjestäisi yhdessä Suomen Punaisen Ristin kanssa englannin kielen kurssin järjestön työntekijöille. Kurssia vetämään haettiin muutamaa englannin opiskelijaa, jotka olisivat halukkaita osallistumaan kurssin suunnitteluun ja toteuttamiseen. Pääideana oli, että työntekijöille opetettaisiin englantia intensiivikurssin muodossa.

Terhi PaakkinenEnkkua SPR:n kirppiksellä – opeopiskelijat uuden edessä
lue lisää