Tiina Tanskanen-Kudjoi

Mikä on koulutuksesi?
Syksyllä 2005 aloitin opinnot Jyväskylän yliopiston kielten laitoksella. Olin kirjoittanut ylioppilaaksi keväällä, viettänyt kesän nordjobbarina Göteborgissa ja oppinut paljon ruotsia. Sainkin ruotsin suoraan sivuaineeksi. Pääaineeksi sain toivomani saksan, joka on aina ollut lempikieleni ja jonka aloitin saksan kolmannella luokalla ensimmäisenä vieraana kielenä. Yliopistossa opiskelin innoissani monia eri aineita, opettajan pedagogisten opintojen lisäksi mm. yhteisöviestintää ja palveluliiketoimintaa. Kiinnostavia asioita oli niin paljon, että minulla oli vaikeuksia valita yliopiston laajasta tarjonnasta kaikkein mielenkiintoisimmat. Lisäksi halusin monipuolisen tutkinnon, jotta minun olisi valmistuttuani mahdollista hakea monenlaisia töitä.

Paras opiskeluvuosi oli ERASMUS-vaihtovuosi Saksan Baijerissa, josta pääsee helposti matkustamaan ympäri Eurooppaa. En ole koskaan matkustanut niin paljon ja ilman vaihtovuotta en varmasti tuntisi Eurooppaa tänäkään päivänä yhtä hyvin kuin silloin opin tuntemaan.

Mille työnantajalle työskentelet ja mitä tehtävänkuvasi sisältää?
Aloitin nykyisessä työpaikassani, kielikoulutuspalveluja tarjoavassa espoolaisessa yrityksessä, syksyllä 2012. Siellä aikuiskoulutuksesta ja verkko-oppimateriaalin tuotannosta tuli pääasiallinen työni. Toimin ruotsin ja saksan kouluttajana, koulutuksen suunnittelijana ja koordinoijana sekä verkkomateriaalin oikolukijana, arvioijana ja tuottajana. Lisäksi tehtäviini kuuluvat tiedotus ja markkinointi. Parin vuoden ajan koordinoin myös hanketta, jossa hankepartnereina oli neljä yritystä ja seitsemän oppilaitosta ja jonka tavoitteena oli edistää digitaalisten oppimateriaalien käyttöä Suomessa.

Miten päädyit nykyiseen työhösi ja missä työskentelit tätä ennen?
Kesät 2008 ja 2009 olin töissä Tiedekeskus Heurekassa myyjänä ja kävijätutkimustehtävissä. Kesän 2010 vietin taas Saksassa, tällä kertaa pohjoisessa Itämeren rannalla. Työskentelin myymäläapulaisena Dahmessa, suositussa rantalomakohteessa, jossa hulinaa riitti. Tuona yksin Saksassa vietettynä kesänä kielitaitoni ja itsevarmuuteni karttuivat huimasti. Valmistumisen jälkeen muutin nykyisen aviomieheni luo Helsinkiin ja sain opinto-ohjaajan sijaisuuden. Hyppy yliopistosta yläkoulumaailmaan oli avartava ja kasvattava. Saman lukuvuoden aikana toimin myös kielten yksityisopettajana; valmensin paria abia saksan ja suomen yo-kirjoituksiin ja yhtä Helsingin yliopistoon ruotsin kielen opintoihin pyrkijää. Kylläpä työuraansa aloittelevasta opettajasta tuntui hienolta, kun tyttö pääsi sisään. Opon pestin ja nykyisen työni välillä ehdin hetken kouluttaa ruotsia Metsolla, jossa pääsin ensimmäistä kertaa opettamaan aikuisia.

Vinkkejä tähän tai tämänkaltaiseen työhön haluaville?
Neuvona uusille opiskelijoille sanoisin, että hankkikaa työkokemusta jo opiskeluaikana. Siitä on jo tullut klisee, mutta se pitää paikkansa. Jos ei ole valmistuessaan mitään suhteita työelämään ja sen lisäksi muuttaa uudelle paikkakunnalle, mielekkään työn saanti voi osoittautua hankalaksi tai ainakin viedä yllättävän paljon aikaa.

 

Lisää alumnitarinoita

Aava & BangTiina Tanskanen-Kudjoi